Workshops and trips

.
Join me to Greenland 5 - 12 September 2017 - (my last trip for a long time)
In cooperation with the experienced and awarded Greenland photographer Carsten Egevang and Zoom fotoreiser I will be guiding a spectacular photography trip to West Greenland in September 2017. (This will be my last trip for a long time). During the trip I will also give different lectures, as well as tell and teach about my tricks and methods.(For more information and booking details see link here or feel free to contact me). Norwegian: Her får du mulighet til å fotografere Grønlands fantastiske natur og dyreliv med alt fra moskus og fjellrev, til andre ulike arter inkludert storkval. I løpet av reisen vil vi fotografere ved innlandsisen ved Kangerlussuaq, Ilulissat Isfjord med sine gigantiske isberg som finns med på UNESCO's verdensarvliste, samt den kalvende isbreen Eqip Sermia med sin 90 meter høye isvegg. I september er naturens farger helt spesielle og det fins også mulighet til å oppleve nordlyset, noe som i kombinasjon med isfjell og storslått Grønlandsk natur kan gi fantastiske bilder.Svalbard 25 May - 3 June 2017 (already done, do not know when it will be arranged next time)
Join us on a trip to Svalbard in May next year! In cooperation with Svein Wik, I will be guiding a 8 day trip at Svalbard from 25 May next year. The spectacular marine wildlife around Svalbard will be in focus for this workshop, as well as the snow covered landscapes. Creative photo techniques will be thought during the workshop (lectures and in practise). It will also be a lot of time for working on creating your own pictures. Underwater and split photography techniques will be showed and trained during this workshop If this is in your interest, check out this link: More information and booking here. Hope to see you there! :-)2017: DET VIL DERSVERRE IKKE BLI ARRANGERT NOE KVAL-WORKSHOP I 2017-SESONGEN PGA ANDRE FORPLIKTELSER. JEG HAR IMIDLERTID EN BÅT (26ft rib m/300Hk) SOM KAN LEIES VED ANLEDNING, SÅ DERSOM DET ER AKTUELT, TA DIREKTE KONTAKT MED MEG.
2017: I WILL UNFORTUNATELY NOT ARRANGE ANY WHALE WORKSHOPS DURING THE 2017/2018 WINTER SEASON.

Kurs i kval og nordlysfotografering - Musvær (Utenfor Tromsø) 20.-23. og 27.-30. November 2014

Meld deg på ved å sende mail til: audun.rikardsen@uit.no
Unik mulighet til nærkontakt med storkval og nordlys!

Etter stor suksess i tidligere år og svært fornøyde deltagere, planlegger vi også i år (2015) et eksklusivt workshop relatert til fotografering av storkval på dagen fra båt og nordlys på kvelden/natta. Vi vil være stasjonert på det idylliske øyriket Musvær utenfor Tromsø. Her vil du bli veiledet av profesjonelle og erfarne kval- og nordlysfotografer og få mulighet til å ta bilder litt utenom det vanlige om vær og kvalen er med oss! I løpet av workshopen vil Audun kurse i kreativ kval- og nordlysfotografering.

Det hele vil starte torsdags ettermiddag og varer fram til og med søndag ettermiddag. Booking gjøres ved å sende meg en mail på audun.rikardsen@uit.no En smakebit på hva man kan oppleve kan ses på min hjemmeside (www.audunrikardsen.com - se gallery/whales) eller på følgende linker: http://tv.nrk.no/serie/ut-i-naturen/dvna60000113/26-02-2013 (flere steder utover programmet) og http://www.nordlys.no/web-tv/article6390169.ece

Varighet: tre hele dager fra torsdag ettermiddag til søndag ettermiddag

Sted: Musvær. Et vakkert øysamfunn midt i havgapet. Her bor det en familie på tre voksne og tre barn som driver gårdsbruk og fiske og vi vil bo på et idyllisk gammelt hus med sengeplass til ca 10 personer. Enkel standard (soverom med to senger per rom, felles bad). Stedet ligger midt i smørøyet for hvor kvalene har oppholdt seg de siste fire årene. Foruten familien, ca 200 søte og fotogene geiter, noen kyr og sauer, har vi det hele for oss selv! Flere av fjorårets deltagere fikk bilder som gjorde det godt i flere fotokonkurranser, og noen av disse bildene var uten en eneste kval på bildet…?

Nivå: Det er en fordel om man har noe bakgrunnskunnskap for foto, men man trenger på langt nær å være “proff”. Vi tilpasser forelesningene sånn litt for alle nivåer. Skal man ta bra bilder er det imidlertid en fordel med speilreflekskamera (se anbefalt utstyr under) på grunn av det lille, men fantastiske lyset vi har på den tiden.

Antall deltagere og båter. Vi har satt en grense på inntil 10 betalende fotografer og tar maksimalt 4 fotografer på hver båt for at hver skal ha bra med plass til fotografering. Vi bruker mest RIB’er for å kunne komme så nært hvalene som mulig uten å forstyrre dem vesentlig, samt for å få en lav fotoprofil slik at vi er på “nivå med kvalene”. Vi bruker bevist ikke for store båter (18-22 ft, 3-4 stk) for å være mest mulig manøvrerbare og kunne komme nærmest mulig uten å skremme dem. Deltagerne roteres mellom båtene fra dag til dag eller avtales. En båt kan eventuelt også brukes til de som ønsker å gjøre spesielle ting som snorkling og undervannskamera eller “pole cam” (kamera på stang). (må avtales på forhånd)

Fotomuligheter:
Kval: Storkval på nært hold i et fantastisk mørketidslys og kystlandskap er en fantastisk opplevelse. Med RIB’er kommer vi ofte svært nært og med et lavere fotoperspektiv enn med andre båter. Bussjåførene har også lang erfaring i tilnærming til kvalene, for å komme nærmest mulig uten å skremme de. På eget ansvar, så vil det også kunne legges til rette for å hoppe i vannet med kvalene. Det er mulighet til å leie både tørrdrakt og undervannshus (til Canon)(må avtales på forhånd)

Nordlys: Gode muligheter om været er klart på kvelden. På grunn av at vi er så langt ut på kysten, vil selv svakt nordlys kunne vises godt i horisonten, så sant vi får klarvær ?

Annet: Det er mange spennende fotomuligheter både på gården på øya og i området rundt om man går på oppdagelsesferd. Spesielt spennende ved “mye vær”…?

Anbefalt fotoutstyr: Det er mørketid i Tromsø på denne tida, så en speilrefleks anbefales. Et fullformatkamera takler forholdene svært godt. Til kvalfoto anbefales en lyssterk telezoom på inntil 300mm (70-200 2.8 er helt perfekt!) og en normalzoom (eks 24-70). Ta gjerne også med en kraftig blits, så kan det hende vi strekker det enda litt lengre…(Audun lærer bort noen triks…) Gradert ND-filter kan også komme til nytte for de mest perfeksjonistiske. Vanntett kameratrekk og –bag kan være en fordel (se for eksempel: http://www.fotovideo.no/Tilbehør/Tilbehør/Regntrekk/Kata/Manfrotto-Pro-Light-Regntrekk-E-702-PL-Regntrekk-for-speilrefleks-126536-p0000146047) (alternativt bruker vi plastposer og tape!). Undervannshus (ev. GoPro e.l.) om du vil hoppe i vannet (eget ansvar) aller ha det på stang fra båten. Til nordlysfoto er det vidvinkler som gjelder, og da helst med blender 2.8 eller 4, samt stativ og snorutløser.

Annet: Du må forberede deg på lange og kalde dager, samt potensielt noe sjøsprøyt. Gode og varme klær er derfor en selvfølge. (Pakk mer enn du tror!) Dette inkluderer en stor, varm og vinn/vannavstøtende lue og noenlunde vanntette og varme votter. Vi holder flytedrakter og redningsdrakter, men har dere egen så ta gjerne med den som dere vet passer. Ta med sovepose, det er madrasser i huset.
Leie: Etter avtale kan det leies undervannshus for Canon (5DIII og 1DX), tørrdrakt/ABC (har et begrenset utvalg i ulike størrelser), noe fotoutstyr til Canon.


Hilsen Audun Rikardsen